03/02/2013
İlahi Adalet
Fırsatını yakaladığımız da bazı yetkili İnsanları bile adil olmamakla suçlarken, Allahın adil olmamasını düşünebilir miyiz? Elbetteki düşünmemeliyiz. Fakat biz çok şeyleri anlamıyoruz. Bir kere Allah Hakim dir. Yani her şeyi hikmetle yaratır. Anlamsız boş ve abes bir yaratması söz konusu değildir. Allahın en büyük nimeti ve insanlığın tek göstergesi olan aklımızı tam olarak Allahın mesajları doğrultusunda bir kullanabilsek ve Resulünün bize öğrettiği ilkelere uygun hareket edebilsek sanırım hayatın anlamını ve amacını kolay bir şekilde çözer ve her şeyde ilahi adaleti açıkca izleyebiliriz.
Aklımızı hikmetleri çözmek uğrunda yormadan, her şeyin hemen anlaşılabilir olması, insanlığın yaradılış amacı ile dünya ve ahiret anlayışına uygun düşmez. İnsanın kalitesi Allah tarafından verilen yeteneklerin ne derecede iyi yada kötü kullanılma şekline göre ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla çevremizde olup bitenleri iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir. Örneğin neden ben sorunsuz bir biyolojik vücut sahibi olarak yaratıldım da, tanıdığım falan kişi, bir takım biyolojik veya fiziki eksikliklerle yaratıldı diye hiç düşündük mü ? Bunu yapmamız gerekmez mi?
Bunları bir yapabilsek hemen anlayacağız, ilahi adaletin nasıl işlediğini ve Kainatta boş bir eylem yada proje bulunmadığını görerek her şeyde bir hikmet görerek Allah odaklı hayat yaşamaya başlamış olacağız.
Engelli kardeşlerimizin bize ibret olduklarını düşündüğümde, onların ne kadar büyük ve sonsuz bir ibadet içinde bulunduklarını belki yüce Yaradana devamlı secde halinde ve O nu tesbih ettiklerini kabul ederek, eğer ki Allaha inanıyorlarsa ve isyanda değillerse her halde ahirette en yüksek makamlarda oturarak aşağılarda olan bizlere oradan ibretle bakacaklarını kabul ediyorum.
İlahi adaletin her halde dünya ve ahiret hayatının birlikte değerlendirilerek sağlanmakta olduğunu düşünmek doğru olur. Çünkü dünya hayatı aslında bir sınav olup asıl hayat ise ebedi olan ahirettedir. Dolayısıyla sadece dünya hayatını irdeleyerek ilahi adaleti anlayamaya biliriz. Bunun yanında bütün değerler itibariyle ele aldığımızda dünya hayatında bile adaletin mevcut olduğunu olayları atlamadan takip etmemiz halinde görebilmemiz mümkündür. Zenginlik,sağlık,mutluluk,huzur, keder, sıkıntı,fiziki durum, zeka, ruhi durum, eş, çocuk, akraba, algılama, duyuların kalitesi, düşünme ve hayal yeteneklerinin hepsini değerlendirmeden kimin ne kadar şanslı olduğunu anlamak imkansızdır.
Çevremizde olup biten bir çok olayda ilahi adaletin izlerini kolaylıkla yakalayabiliriz. Hatta çok olayların sebeplerini ve hikmetlerini çözebiliriz. Kainatta boş ya da anlamsız veya anlamlı bir proğramın parçası olmayan eylem yada unsur söz konusu değildir. Yaratılan her şeyin bir anlamı ve müspet manada bir amacı vardır. Yani kainatta adetullah kanunlarına tabi olumlu bir düzen mevcuttur. Bu düzen içinde bir değişiklik yaparsan karşılığı aynen sana döner. Olumlu ise olumlu olarak , olumsuz ise olumsuz olarak. Oyun yaparak birinin ayağını kaydırırsan mutlaka,seninde bir gün ayağın kayar. Ama insanlar olaylar arasında ki bağlantıyı kuramadıkları için bir çok ayette açıklandığı gibi sebep ve hikmetleri anlayamazlar ve rastgele hevesleri doğrultusunda yaşayıp giderler. Halbuki Şura suresinin 30. ayetinde, yaşarken başımıza gelen kötü olayların bizim geçmişte yaptıklarımızın bir sonucu olduğu ve daha birçoğunu Allahın affetmiş olduğu açıkca anlatılmaktadır. Bu da bize ilahi adaletin tecellisinde bile Yüce Allahın bizim lehimize hükmettiğini, yaptıklarımızın ceza olarak tam karşılığını vermediğini kısaca bize merhamet ettiğini göstermektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Öne Çıkan Yayın
-
Kur'an'da, Allah'a karşı suç işlemekten ve haddi aşmaktan sakınan, Allah'ın azabından ve O’na mahçup olmaktan korka...
-
İslam düşmanları bir araya gelmişlerse buna karşı mü'min insan ne yapabilir? sualine cevaben, Allah(cc); "Sen Allah'a tevekkü...
-
"Allah'ım, Senden hidayet ve doğruluk isterim." (Müslim) "Ey kalpleri evirip çeviren Allah'ım, kalplerimizi taa...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder